Autor Temat: Salami wcale nie z osła ! Więc z czego robi się salami ?  (Przeczytany 1196 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten temat.

Offline pretor

  • Administrator
  • Wiadomości: 1717
  • Pomógł 11
  • Płeć: Mężczyzna
  • niepokorny optymista
    • Dzień dobry K-Koźle !
  • Skąd: Kędzierzyn
Salami wcale nie z osła ! Więc z czego robi się salami ?
« dnia: 24 - Luty - 2013 - 11:41:39 »
Salami wcale nie z osła ! Więc z czego robi się salami ?


Salami to sucha, długo dojrzewająca kiełbasa z charakterystycznym lekkim pleśniowym nalotem. Jest jedną z najdroższych wędlin na świecie. Jednak wbrew obiegowej opinii salami nie produkuje się z osła – zazwyczaj w jej skład wchodzi wieprzowina, a rzadziej wołowina lub drób. W sklepach dostępne jest salami m.in. z pieprzem, czosnkiem czy parmezanem. Jak je serwować, aby smakowało najlepiej ?

Słowo „salami” pochodzi od włoskiego czasownika „salare”, który oznacza „solić”. – Jak sama nazwa wskazuje, jest to wędlina wybitnie bogata w sól. Na wyrazisty smak składa się również drobno pokrojona słonina i mieszanka ziół – wymienia Ewa Walus, dietetyk Naturhouse. Pierwotnie salami wywodzi się właśnie z północnych Włoch, w czasach Imperium Rzymskiego było popularnym prowiantem legionistów ze względu na swoją trwałość i pożywność. Obecnie do najlepszych zalicza się również salami hiszpańskie, niemieckie i węgierskie.

Salami należy do gatunku kiełbas długo dojrzewających, ma białawy nalot pleśni, który chroni je przed zepsuciem. Oryginalne salami to wędlina ekskluzywna, jedna z najdroższych na świecie, ma też długi termin przydatności do spożycia.

Jeśli nie z osła, to…

Od lat pokutuje przekonanie, że salami robione jest z osła. Jednak tak naprawdę z oślego mięsa produkuje się tylko jeden rodzaj tej wędliny – Salame di Asino.

Inne najbardziej znane typy salami to: Salami Cacciatora (niewielka – do 20 cm – kiełbaska produkowana na terenie całych Włoszech), Salami di Felino (ma nieregularny kształt i chropowatą powierzchnię, wywodzi się z okolic Parmy), Finocchiona (zawiera nasiona kopru, dzięki czemu kiełbasa ma ziołowy aromat; podaje się ją pokrojoną w grube plastry) czy Soppressata di Calabria (przyrządza się ze zmielonego chudego mięsa głowy świni, wymieszanego później z przyprawami, słoniną i winem; ma delikatny smak, a kiełbaski są miękkie).

Salami przygotowuje się z różnych mieszanek mięsa, m.in. wieprzowiny, wołowiny, baraniny czy dziczyzny. Wędlina dojrzewa od trzech nawet do sześciu miesięcy. Co najmniej pół roku to okres suszenia salami Napoletano, które robi się z chudej wieprzowiny, dzięki czemu ma znacznie mniej tłuszczu niż inne typy salami. Jej smak jest dość ostry.

W sklepach znajdziemy salami z różnymi otoczkami, np. serem (najczęściej parmezanem), sezamem, czosnkiem czy grubym pieprzem, a także chipsy z salami.

Sposoby serwowania...

– Salami jako kiełbasa długo dojrzewająca jest trwała i może być przechowywana w odpowiednich warunkach nawet do miesiąca. Powinna być wówczas trzymana w całym kawałku w temperaturze około 2-7 stopni, zapakowana w pergamin – radzi Ewa Walus.

Specjalistka zwraca uwagę, że salami nie należy trzymać w lodówce na poziomie przeznaczonym dla mięs, zapakowane w worek foliowy lub folię aluminiową. – Nieodpowiednio przechowywane ulega zepsuciu i pleśnieje. Dostępne w sprzedaży salami krojone i paczkowane należy spożyć po otwarciu w ciągu dwóch dni – podpowiada.

A z czym podawać salami ? Najczęściej serwujemy je w postaci plasterków na kanapkach. Ewa Walus zauważa jednak, że kiełbasa ta – podobnie jak równie słony ser typu feta – może być dodatkiem do sałatek z użyciem różnych odmian sałat, ostrą papryką i pomidorami.  Sprawdzi się jako samodzielna przystawka do dania głównego, składnik pizzy, naleśników, pomidorowego sosu do makaronu czy jako dodatek do deski serów. Salami jest również idealne na piknik – najlepiej smakuje w towarzystwie wina, oliwek i sera.

Z salami nie przesadzać...

Niestety, z uwagi na dużą zawartość soli, tłuszczów nasyconych, cholesterolu i ze względu na kaloryczność salami nie cieszy się sympatią dietetyków. – Po ten rodzaj wędliny należy sięgać okazjonalnie i jeżeli już, to jako ciekawy dodatek do sałatek czy warzyw – podpowiada Ewa Walus.

Warto wiedzieć, że 100 gramów salami to około 350-425 kalorii, podczas gdy 100 gramów chudej szynki wieprzowej ma około 177 kalorii. Cienki plasterek salami z parmezanem to około 20 kalorii (350 kalorii w 100 gramach). Natomiast taki sam plaster salami z pieprzem ma 25 kalorii (ponad 400 kalorii w 100 gramach).
 
W jakiej postaci Polacy jedzą salami najchętniej? „Najbardziej lubię salami klasyczne, bez żadnych dodatków (chociaż to z pieprzem też jest dobre). Najlepiej smakuje w połączeniu z topionym serem, np. w toście” – pisze jeden z internautów. A inna uczestniczka dyskusji dorzuca: „Salami jest dobre na pizzy, w na kanapkach, w naleśnikach z serem żółtym stopionym i innymi dodatkami oraz w spaghetti. Wszystkie powyższe zastosowania przetestowane – są przepyszne”.

Źródło: wp.pl

Offline bodzio2

  • Team
  • Wiadomości: 2686
  • Pomógł 7
  • Płeć: Mężczyzna
  • Skąd: Kędzierzyn-Koźle
Odp: Salami wcale nie z osła ! Więc z czego robi się salami ?
« Odpowiedź #1 dnia: 24 - Luty - 2013 - 11:52:27 »
Zawsze myślałem że salami jest robione z osła, i nie wiedziałem że aż tak dużo kalorii posiada, na 100 gram 350-425 kcal ...   ::)

Offline Matfij

  • Team
  • Wiadomości: 2235
  • Pomógł 9
  • Płeć: Mężczyzna
  • Jutro będzie lepiej !
    • ForumKKozle.pl
  • Skąd: Kędzierzyn-Koźle
Odp: Salami wcale nie z osła ! Więc z czego robi się salami ?
« Odpowiedź #2 dnia: 24 - Luty - 2013 - 14:57:56 »
Też myślałem, że to z osła - muszę się przyglądnąć tej kiełbasie.
"Strasznie niebezpieczna jest siła, której nie towarzyszy poczucie odpowiedzialności."

Forum Społeczności Miasta Kędzierzyn-Koźle

Offline magon

  • Moderator
  • Wiadomości: 1269
  • Pomógł 6
  • Płeć: Mężczyzna
  • Muzyka łagodzi obyczaje.
    • Oficjalna strona - Maciej Magoń
  • Skąd: Kędzierzyn-Koźle
Odp: Salami wcale nie z osła ! Więc z czego robi się salami ?
« Odpowiedź #3 dnia: 26 - Luty - 2013 - 07:03:26 »
Ja również byłem przekonany, że z osła... to skąd się to wzięło, że salami jest robione z osła ?
Forum Społeczności Miasta Kędzierzyn-Koźle
www.forumkkozle.pl

Offline Matfij

  • Team
  • Wiadomości: 2235
  • Pomógł 9
  • Płeć: Mężczyzna
  • Jutro będzie lepiej !
    • ForumKKozle.pl
  • Skąd: Kędzierzyn-Koźle
Odp: Salami wcale nie z osła ! Więc z czego robi się salami ?
« Odpowiedź #4 dnia: 26 - Luty - 2013 - 08:09:36 »
Myślę, że to robota osłów i nie parzystokopytne mam tu na myśli... ;-)
"Strasznie niebezpieczna jest siła, której nie towarzyszy poczucie odpowiedzialności."

Forum Społeczności Miasta Kędzierzyn-Koźle

Offline pretor

  • Administrator
  • Wiadomości: 1717
  • Pomógł 11
  • Płeć: Mężczyzna
  • niepokorny optymista
    • Dzień dobry K-Koźle !
  • Skąd: Kędzierzyn
Odp: Salami wcale nie z osła ! Więc z czego robi się salami ?
« Odpowiedź #5 dnia: 26 - Luty - 2013 - 11:27:31 »
Tak się przyjęło potocznie mówić o salami że jest z osła, ale tak naprawdę to czy ktoś z was kiedykolwiek widział lub słyszał  o hodowli osłów na salami  :devilwink:

Tags: salami